FAQ

VIPrent

Hoe een scherm aanvragen via de website ?

Er zijn 2 mogelijkheden : 

 • via het menu verhuur kiest u een scherm. In de kalender kan u zien of het scherm nog vrij is of niet.
 • via het menu aanvragen geeft u de data in wanneer u een scherm wenst. De website geeft dan aan welke schermen nog vrij zijn.

Belangrijk om weten is dat het scherm geleverd wordt in de loop van de eerste dag van de huur. Het precieze tijdstip hangt af van de planning en van het verkeer op de dag van de levering. Wil u een scherm vanaf woensdag omdat die dag uw actie start, dan kan het soms beter zijn om het  scherm te reserveren vanaf de dinsdag zodat het actief is op het moment dat de actie start.

Het scherm wordt weggehaald de dag na het aflopen van de huur. Indien een actie tot en met zondag loopt, hoeft u het scherm niet tot en met maandag te reserveren.

Een aanvraag via de website houdt nog geen verplichtingen in. Wij zullen u zo snel mogelijk contacteren om precieze afspraken te maken omtrent prijs, tijdstip van leveren,... Pas nadat daarover overeenstemming is, is de opdracht definitief.

Wat kost het om een LEDscherm te huren bij VIPrent ?

VIPrent hanteert geen vaste huurprijzen voor haar LEDschermen. Een LED scherm huren is heel wat anders dan bvb een auto huren. Elke aanvraag, elk project wordt geëvalueerd op haalbaarheid en complexiteit en in functie daarvan wordt een prijs gegeven. 

Elementen die de kostprijs bepalen : 

 • welk soort scherm is nodig ? groot  ? klein ? hoge resolutie ? lage resolutie ?
 • waar moet het scherm geleverd worden ? transportkosten
 • welk materiaal is nodig ? gewoon een media player of ook videoscaler, ....
 • hoeveel tijd gaat het kosten om het scherm te installeren ? een gewoon advertentiescherm kan geplaatst worden en operationeel gemaakt worden in minder dan een uur. Voor het opstellen en testen van een broadcasting scherm is vaak 2 uur werk of meer nodig.

De huurprijs omvat alles wat nodig is om het reclamescherm te laten werken bij u : 

 • levering en plaatsing van het led scherm. Er worden geen extra werkuren aangerekend voor de installatie en programmatie van het reclamescherm
 • opmaak van de presentatie in powerpoint. Op basis van het materiaal (teksten, foto's, clips) maken wij voor u een powerpoint presentatie die goed overkomt op het ledscherm. Of deze presentatie nu 5, 10 of 15 slides omvat, er wordt geen meerkost aangerekend in tegenstelling tot sommige andere verhuurbedrijven die standaard slechts 3 of 5 slides voorzien. Het is ook mogelijk om verschillende presentaties te gebruiken op basis van een elektronische kalender.
 • sommige bedrijven rekenen ook de huurprijs van de pc aan om het ledscherm aan te sturen. VIPrent niet : onze schermen hebben geen PC nodig en de prijs van de mediaspeler zit vervat in de huurprijs van het led scherm.
 • VIPrent voorziet ook altijd de nodige verlengkabels. Standaard is 40-50m voldoende. Denkt u meer nodig te hebben, laat dit dan weten en dan voorzien wij gratis de extra meters.

Niet standaard diensten zitten niet vervat in de huurprijs en kunnen we in sommige gevallen extra aanrekenen :

 • transportkosten buiten een straal van ongeveer 25km van Affligem. Hiervoor rekenen wij 0.5 EUR/km aan vanaf de 26ste km en dit per traject. Bent u gesitueerd op 40 km van Affligem, dan bedragen de transportkosten : (40-25)*0.5*4 trajecten of 30 EUR
 • ombouw tot broadcasting ledscherm : om een reclamescherm om te bouwen tot een broadcasting scherm (om bvb. pc aan te sluiten of tv beelden te brengen) is extra werk en extra aparatuur nodig (videoscaler). Dit kan ook apart aangerekend worden.

In elk geval krijgt u van ons een duidelijke offerte waar alles op staat. De prijs omvat altijd alle gevraagde materiaal en werken zodat er achteraf geen verrassingen zijn.

Hoe stuurt VIPrent zijn ledschermen aan via internet ?

Een LEDscherm aansturen via internet biedt verschillende voordelen : 

 • je kan op afstand het scherm aan en afschakelen op basis van een kalender of manueel.
 • je kan op afstand de inhoud aanpassen.
 • je kan beter en gerichtere boodschappen geven (variatie in functie ven de tijd).

Er bestaan verschillende manieren om dit te realiseren. Vaak worden een speciale PC en een 3G (of 4G) router gemonteerd in het scherm. Van op afstand kan dan de PC overgenomen worden om het scherm aan te sturen.

Voordelen van deze werkwijze zijn : 

 • on-line aanpassingen (dus direct)
 • volledige controle over het scherm

Nadelen :

 • specifieke oplossing voor een type scherm, niet generiek voor andere schermen
 • vrij dure oplossing : specifieke pc nodig
 • soms onstabiel : het blijft Windows
 • enkel mogelijk indien het scherm actief is (dus indien de pc stroom krijgt)

VIPrent heeft gekozen voor een andere oplossing. De schermen worden uitgerust met hetzelfde type mediaplayer die aangestuurd kan worden via internet. Dit type mediaplayer kan op de meeste types van schermen aangesloten worden en gebruiken we vanaf nu dus voor al onze schermen. Deze mediaplayers gaan hun inhoud synchroniseren via  een website. Ook de klok van de player wordt gesyncroniseerd via een website. 

Voordelen : 

 • voordeliger qua kosten want geen pc meer nodig
 • zelfde platform, zelfde software voor alle schermen
 • aanpassingen zijn mogelijk, zelfs indien het scherm niet onder spanning staat. Wanneer het scherm opgestart wordt, zal de mediaplayer contact maken met de website en de nieuwste parameters en inhoud downloaden
 • stabiele oplossing : geen pc of tijdschakelaars meer

LEDschermen algemeen

Hoe lever ik basismateriaal aan voor het LEDscherm ?

Elk type ledscherm heeft wel zijn eigen software om beelden op het scherm te projecteren. Daar heeft u als klant natuurlijk geen boodschap aan.

Voor de schermen van VIPrent zijn er 3 belangrijke mogelijkheden om materiaal aan te leveren voor het scherm :

 • U kan grafische bestanden aanleveren : jpeg, bitmaps, gif,... die zo op het scherm kunnen
 • U levert een powerpoint presentatie aan. Deze wordt dan samen met VIPrent bewerkt om optimaal  op het ledscherm te tonen. Beelden en lettertypes moeten groot genoeg zijn, alle animaties of dia overgangen moeten automatisch verlopen en niet op 'muisklik'
 • U levert een afgewerkte videoclip aan (mpeg2, mpeg4, wmv,...)

De courante windows bestandstypes kunnen wij verwerken tot beelden voor het LEDscherm.

De werkwijze met powerpoint raden wij aan omdat deze de meeste mogelijkheden en flexibiliteit biedt.

VIPrent werkt samen met u om tot een goede presentatie te komen. Op basis van voorlopige versies van uw presentatie kunnen wij u advies geven om alles nog beter te maken voor het LEDscherm. Liever verschillende malen bijsturen en een goede presentatie leveren dan een slechte presentatie leveren. Dit advies is gratis voor onze klanten.

U werkt reeds met grafische ontwerpers? Geen probleem voor ons, integendeel. Breng ons in contact met uw ontwerpers en samen kunnen we tot mooie resultaten komen.

techniek van led schermen

Welke elektrische aansluiting nodig voor LEDschermen ?

De LEDwalls  van VIPrent werken gewoon op standaard 1 of 2 x 230Volt 16 Ampères. Een standaard huis-, tuin- en keukenaansluiting zal dus volstaan in bijna alle gevallen. Het is wel aan te bevelen om het LED scherm niet aan te sluiten op een stroomkring waar al vele andere verbruikers op aangesloten zijn. In dat geval zouden de zekeringen kunnen 'springen'.

Voor VIPrent langskomt met het led display is het dus aangewezen eens na te gaan waar de zekeringskast staat en op welke stroomkring u het ledscherm wil aansluiten.

VIPrent voorziet ook altijd minimum 1 verlengkabel van 40m. Meer nodig ? geen probleem maar laat het even weten voor de zekerheid. Voor deze afstanden is het noodzakelijk om verlengkabels van 2.5mm² te gebruiken in plaats van de klassieke verlengkabels van 1.5mm².

Wat is een pixel ?

Een pixel is één beeldpunt op het ledscherm. Hoe meer pixels een ledscherm heeft,  hoe meer details op het ledscherm kunnen. Foto's zullen mooier en gedetailleerder zijn. Er zal meer tekst op het scherm kunnen gezien  een kleiner lettertype gebruikt kan worden dat toch leesbaar blijft.

Een kleur op een LEDscherm komt tot stand door het mengen van 3 hoofdkleuren : rood, groen en blauw. Wanneer u dicht bij een ledscherm staat, zal u ook de 3 kleuren van de leds zien. Een setje van 3 kleuren is 1 pixel.

Een outdoor ledscherm heeft veel minder pixels dan bvb. een computerscherm. Deze laatste hebben bvb. 1600x900 pixels terwijl een ledscherm bvb. 288x192 pixels heeft. Bij het opmaken van beelden of teksten houdt u hiermee best rekening.

Technisch gezien kunnen de pixels op 2 manieren op het ledscherm komen :

 • RGB DIP : aparte led's per kleur : hier ziet u duidelijk de 3 kleuren van leds die de kleur van de pixel uitmaken
 • SMD : van op afstand ziet u hier enkel een wit vierkantje, maar daarachter zitten evenzeer 3 hele kleine leds in rood, groen en blauw. De SMD technologie laat toe om tot hogere resoluties te gaan dan mogelijk bij aparte leds per kleur.

Het verschil tussen beiden is voornamelijk esthetisch en maakt geen verschil in de kwaliteit van de beelden of van het ledscherm.

wat is Pitch, wat is P10...?

Hoe dichter de pixels bij elkaar staan, hoe hoger de resolutie van het scherm en hoe meer details op het scherm getoond kunnen worden. Dit wordt uitgedrukt in de pitch van het scherm of P.

P10 wil zeggen dat de pixels 10mm uit elkaar staan, voor een P16 scherm is dit 16mm, P20 is 20mm.

Enkele voorbeelden :

stel dat het LEDscherm 2x3m is dan krijg je volgende pixels :

p10 300x200 pixels
p16 188x125 pixels
p20 150x100 pixels

Voor schermen tussen de 4-8m² kan je stellen dat een P13 of lager (P10, P6,...) volstaat voor goede fotokwaliteit (of TV kwaliteit). De meest courante schermen hebben momenteel een P10 resolutie.

Hoe fijner de pitch (dus hoe lager de P)

 • hoe meer beeldpunten op het scherm
 • hoe dichter bij het scherm je een optimale beeldkwaliteit hebt
 • hoe duurder het scherm is.

Bij VIPrent kan u een LEDscherm huren met een pitch van 16-10mm. Een P16 scherm is zeer geschikt voor teksten en voor logo's. Op de schermen met een fijnere pitch (P12 of P10) kan u ook foto's en live beelden tonen.

Meer is echter niet altijd beter : denk goed na over de boodschap(pen) die u wil overbrengen. Een krachtige boodschap zegt meer dan een slecht gekozen foto. Contacteer ons voor een advies over het juiste LEDscherm voor u.

Hoeveel stroom verbruikt een LEDscherm ?

Dit is zonder twijfel een van de moeilijkste vragen om te beantwoorden. Het actueel verbruik hangt af van verschillende factoren en is dus niet op voorhand te bepalen : 

 • de grootte van het scherm : hoe groter het scherm, hoe meer pixels en hoe meer stroomverbruik
 • het gebruik van kleuren : een lichtkleur is samengesteld uit een mengeling van Rood, Groen en Blauw. Wit onstaat door de 3 kleuren even helder te tonen. Witte dia's of witte achtergronden zullen dus veel meer stroom verbruiken dan dia's met een zwarte achtergrond.
 • de helderheid van het scherm : hoe groter de helderheid hoe groter het stroomverbruik.
Wij werken met cookies om uw surfervaring te verbeteren
Ok Meer info