Wat is een pixel?

Een pixel is één beeldpunt op het LEDscherm. Als je heel dicht op het scherm gaat kijken, zie je de verschillende LEDs en zie je dus de pixels. Hoe meer pixels een LEDscherm heeft, hoe meer details op het LEDscherm worden vertoond. Foto’s zullen mooier en gedetailleerder zijn. Er zal meer tekst duidelijk zichtbaar zijn en er kan een kleiner lettertype gebruikt worden dat toch leesbaar blijft.

Een kleur op een LEDscherm komt tot stand door het mengen van 3 hoofdkleuren: rood, groen en blauw. Wanneer je dicht bij een LEDscherm staat, zal je ook de 3 kleuren van de LEDs zien. Een setje van 3 kleuren is 1 pixel.

Een outdoor LEDcherm heeft veel minder pixels dan bijvoorbeeld een computerscherm. Pc’s hebben bijvoorbeeld 1920×1080 pixels (in full HD) terwijl een gemiddeld LEDscherm eigenlijk maar 288×192 pixels heeft. Daarom hameren we er zo op dat je bij het voorbereiden van beelden of teksten het best eenvoudig houdt. 

Technisch gezien kunnen de pixels op twee manieren op het LEDscherm komen:

  • RGB DIP: aparte LEDs per kleur. R staat voor rood, G staat voor groen en B staat voor blauw. Je ziet duidelijk de 3 kleuren van LEDs die de kleur van de pixel uitmaken.
  • SMD: op afstand ziet je enkel een wit vierkantje, maar daarachter zitten evenzeer 3 hele kleine LEDs in rood, groen en blauw. De SMD-technologie laat toe om tot hogere resoluties te gaan dan mogelijk is bij aparte LEDs per kleur.

 

Het verschil tussen beiden is voornamelijk esthetisch en maakt geen verschil in de kwaliteit van de beelden of van het LEDscherm.