Wat is Pitch, wat is P10...?

Hoe dichter de pixels bij elkaar staan, hoe hoger de resolutie van het scherm en hoe meer details op het scherm getoond kunnen worden. Dit wordt uitgedrukt in de pitch van het scherm of P.

P10 wil zeggen dat de pixels 10mm uit elkaar staan, voor een P6 scherm is dit 6mm, P4 is 4mm. Voor livebeelden kan het echter ook interessant zijn om naast de pixelpitch ook het totaal aantal pixels te bekijken: hoe meer pixels, hoe hoger het ‘oplossend vermogen’ van het scherm en hoe beter de beeldkwaliteit. Zo kan het zijn dat een scherm van 4m² met een fijnere pitch toch een minder goed beeld geeft dan een 6m² scherm met een iets grovere pixelpitch. Ons scherm van 6m² met pitch 7mm zal bijvoorbeeld een mooier beeld geven dan ons scherm van 4m² met pixelpitch 6mm.

Enkele voorbeelden:

Hoeveel pixels heb je dan nodig? Dat is een tamelijk subjectief gegeven: wat jij mooi vindt, kan iemand anders juist als storend ervaren. Volgens onze ervaring kan je vanaf 40.000 pixels al goede foto’s tonen (eenvoudige compositie) en geven schermen met ongeveer 70.000 pixels een aanvaardbare kwaliteit voor livebeelden (wielrennen, voetbal). Vanaf 100.000 pixels heb je een zeer goede kwaliteit.

De pixelpitch bepaalt ook de kijkafstand tot een scherm. Wanneer je te dicht bij het LEDscherm staat, zal het beeld ‘blokkig’ zijn omdat je de pixels echt ziet. Wanneer je verder van het scherm staat, zullen de beelden één mooi geheel vormen. Voor een P10 scherm geldt de vuistregel: minimum 10 meter afstand voor een aangename kijkervaring, voor een P4 scherm is dit 4 meter. 

Hoe fijner de pitch (dus hoe lager de P):

  • Hoe meer beeldpunten op het scherm;
  • Hoe mooier vooral foto’s en livebeelden zullen zijn;
  • Hoe dichter bij het scherm je een optimale beeldkwaliteit hebt;
  • Hoe duurder het scherm is.

 

Meer is echter niet altijd beter. Denk goed na over de boodschap(pen) die je wil overbrengen. Een krachtige boodschap zegt meer dan een slecht gekozen foto. Contacteer ons gerust voor een degelijk advies over het juiste LEDscherm.